Celková spotreba čokolády a čokoládových cukroviniek na obyvateľa sa
podľa štatistikov v roku 2023 na Slovensku znížila v priemere o 300
gramov (8,1 %). Každý Slovák podľa predbežných údajov ŠÚ SR tak zjedol
3,4 kilogramu sladkostí z čokolády, rok predtým to bolo podľa
definitívnych údajov 3,7 kilogramu.
"Spotreba tejto pochúťky na báze kakaa sa tak znížila už druhý rok po
sebe. Kým medziročný pokles v roku 2022 bol 16 %, v roku 2023 predbežné
výsledky hovoria o poklese o 8 %," spresnila Monika Rákošová, riaditeľka odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva Štatistického úradu SR.
Najvyššiu spotrebu čokolády na obyvateľa dosiahlo Slovensko v rokoch
2012 a 2014, keď každý občan SR v priemere skonzumoval za rok 5,1
kilogramu čokolády alebo čokoládových cukroviniek.
V medzinárodnom porovnaní patria podľa ŠÚ SR k najväčším konzumentom
čokolády najmä európske krajiny, ľudia v Ázii uprednostňujú iné
sladkosti. Najviac, v priemere 11,8 kg na obyvateľa, jej v roku 2022
zjedli Švajčiari. Nasledovali obyvatelia Spojených štátov amerických s 9
kg a Nemecka s 5,8 kg. Na druhom konci rebríčka sú India a Čína, kde
majú podľa odhadov spoločnosti Statista výrazne nižšiu spotrebu na
obyvateľa, a to na úrovni 1 kg a 0,2 kg (údaje za rok 2022).
Tabuľka mliečnej čokolády (100 gramov) stála v slovenských obchodoch
minulý rok v priemere 1,43 eura a čokoláda na varenie rovnakej hmotnosti
1,08 eura. V porovnaní s rokom 2022 priemerné ceny výrazne vzrástli.
Mliečna čokoláda bola vlani drahšia v priemere o viac ako 36 % ako v
roku 2022 a cena čokolády na varenie sa zvýšila o takmer 28 %.
Svetový deň čokolády alebo len Deň čokolády sa pripomína 7. júla preto,
lebo táto lahôdka sa uviedla na európsky trh v roku 1550 práve v tento
deň ako produkt privezený od mexických Indiánov.